Am tot încercat în ultima vreme să repar un obiectiv Super Ozeck II 28/2.8 (montura Canon FD), dar weekendul trecut am renunțat. Avea lipsă o piesă metalică pe care am încercat să o înlocuiesc cu una similară de la un alt obiectiv, dar n-am avut succes.
Elementele obiectivului erau în condiție foarte bună și obiectivul în sine în stare relativ bună. Singura problemă era că diafragma putea fi folosită doar între f/2.8 și f/8. Ce pot face cu obiectivul acum? Aș putea să-l folosesc așa cum este sau să-l transform într-un obiectiv macro. Așa că l-am montat invers pe un Canon AE-1 cu ajutorul unui inel inversor.
Căutând un subiect de fotografiat m-am întrebat "Ce arată bine în fotografia macro? Florile!". Am luat niște lavandă uscată și niște flori de câmp ce le aveam ca decor în casă și am realizat imediat că erau pline de fire mici de păr de pisică (sunt convins că cei ce au pisici mă vor înțelege perfect). Acum cum să fac ca florile să arate mai bine? M-am gândit la firele de păr de pisică ca la o pânză de păianjen și le-am stropit cu apă. Iată ce mi-a ieșit.
Acum, chestiile tehnice:
Pentru lumină am folosit o lampă de studio de 300W cu softbox și în partea opusă un mic bliț Holga 12 MFC cu filtre colorate la care am atașat un slave trigger.
Întorcând obiectivul de față am obținut un surprinzător raport macro de 2:1.
Recomand folosirea unui trepied, nu pentru a fi sigur că nu îți ies fotografiile mișcate (timpul de sincronizare cu blițul de 1/60s de pe Canon AE-1 este foarte bun pentru fotografiat din mână), dar pentru a putea face focusul mult mai ușor. Eu nu am folosit trepiedul și m-am cam chinuit la focus. Data viitoare nu voi mai face greșeala asta.
Și aș vrea să vă mai dau încă un sfat: montați cumva un parasolar pe obiectiv sau aveți grijă ca lumina lămpilor/blițurilor să nu intre în obiectiv pentru că vedeți și voi cu ce m-am ales eu: un flare în mijlocul fotografiei, în toate fotografiile. Nu mă deranjează așa de tare, dar cu siguranță fotografiile ar fi fost mai faine fără acel flare.
Dacă vreți să evitați evaporarea sau prelingerea micilor picături de apă de pe flori, amestecați apa cu puțin zahăr; în felul acesta picăturile de apă vor fi mai lipicioase și se vor evapora mai greu.
Diafragma folosită în fotografiile de aici a fost f/8. Dacă aveți posibilitatea, folosiți cea mai mică diafragmă ca să obțineți un câmp de profunzime cât mai mare (de ex. f/16, f/22).
Spor la experimentat!
© Fotografii din arhiva personală.
Mai jos - aparatul Canon AE-1 folosit la fotografiile de mai sus cu cureaua Brown Owl (care așa fain se înfășoară pe încheietură!) și cu una din cele mai simpatice chestii pe care le-am făcut din piele până acum, port-filmul Acorn.
Comments