top of page
Poza scriitoruluiMarian

Dublu-expuneri psihedelice pe film - Tips & Tricks

Mai țineți minte acele visualizations din Winamp sau Windows Media Player la care ne uitam hipnotizați când am primit primul calculator? Bine, asta se întâmpla prin 2000. Feeling old...

Nu știu cum, dar de curând mi-am adus aminte de acele visualizations la care obișnuiam să mă uit câteodată în timp ce ascultam Eminem sau Linkin Park și m-am gândit că aceste animații abstracte ar fi foarte potrivite pentru dublu-expuneri pe film.

Dublu-expuneri psihedelice pe film de 35mm - Tips & Tricks

Cum am făcut:

  • Am montat un aparat foto SLR (Olympus OM-1 în cazul meu, dar puteți folosi orice SLR) pe trepied și am atașat aparatului un cablu de declanșare. Nu trebuie să folosiți neapărat un cablu, dar aveți grijă să nu mișcați aparatul în timpul declanșării.

  • Am poziționat aparatul perpendicular și în fața ecranului și am încadrat ecranul astfel încât să nu apară în fotografie și marginea laptopului/monitorului.

  • Am dat drumul la niște muzică rock și am pus playerul în full-screen.

  • Am expus toate cadrele de pe film (un Kodak Farbwelt 100 de 24 de expuneri, expirat în 2006), sub-expunându-le un stop.

  • După ce am expus tot filmul, l-am derulat înapoi în casetă și l-am transferat într-un aparat de la Lomography, La Sardina El Capitan. Nu vă trebuie musai un al doilea aparat, îl puteți folosi pe același cu care ați făcut prima expunere.

Iată ce a ieșit:

Fotografiile sunt făcute la Grădina Botanică din Cluj-Napoca. Dacă ajungeți vreodată în Cluj, Grădina este musai de vizitat, în orice anotimp.

Unele fotografii mă duc cu gândul la "Picnic la marginea drumului" de Arkady și Boris Strugatsky, roman care a inspirat filmul lui Tarkovsky, "Stalker" (1979), și pe care vreau să-l recitesc curând.

Tips:

  • Faceți acest experiment foto după ce s-a întunecat și nu aprindeți lumina în cameră pentru a evita reflexii nedorite în ecranul monitorului/laptopului.

  • În locul unui media player puteți folosi și diverse video de pe Youtube. Căutați "fractals" sau "visualizations".

  • Pentru un efect cât mai fain în fotografii, căutați visualizations cât mai puțin pixelate sau setați cea mai mare rezoluție a video-ului ales de pe Youtube.

  • Dacă folosiți un film cu sensibilitate scăzută (ISO 100-400), pentru a nu obține fotografii cu aceste fractals mișcate, dați luminozitatea ecranului la maxim și puneți pauză (în cazul în care folosiți un video de pe Youtube) ori de câte ori găsiți un cadru fain în acele visualizations.

  • Puteți face acest experiment cu orice aparat foto, dar recomand folosirea unui SLR pentru prima expunere pentru a fi siguri că încadrarea ecranului în fotografie este bună, la fel și focusul.

Spor la experimentat!

© Fotografii din arhiva personală.

 

Pentru că pe multe aparate din plastic (ex.: Lomography) sau din bachelită (ex.: aparate simple pe film lat) inelele metalice se prind foarte greu, am creat această curea potrivită pentru acest tip de aparate ușoare. În locul inelului metalic, prinderea curelei pe aparat se face cu șnur.


Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page