top of page
Poza scriitoruluiMarian

Cum să pui film de 35mm în aparatul foto ca un profesionist/zgârcit - Tips&Tricks (Video)

Dacă filmele ți se par și ție scumpe ca naiba și nu prea îți place să tragi cu aparate half-frame (ex. Olympus Pen, Canon Demi, Chaika, Agat), iată cum fac eu ca să am între 38 și 40 de cadre (în funcție de aparat) pe un film de 36 de poziții.

Trebuie să menționez că metoda asta este valabilă pentru aparatele cu încărcare manuală a filmului, nu pentru cele cu auto-loading, caz în care aparatele fac ce vor ele.

Cum să pui film de 35mm în aparat ca un profesionist/zgârcit - 35mm film loading

(Fotografie din arhiva personală.)

Long story short, pașii sunt următorii:

  1. Armează aparatul. Adică trage pârghia de avansare a filmului pentru următoarea poziție.

  2. Începe încărcarea filmului de la spool, nu de la locașul pentru caseta de film. Majoritatea fotografilor (bogați, se pare) încep invers. Prinde capătul filmului agățând sprocketurile (perforațiile filmului) de dintele/dinții spoolului. Trece capătul filmului prin fanta spoolului cât de puțin posibil (cât consideri tu că va fi de ajuns ca filmul să nu scape). Eu, pentru că sunt mai hardcore și mai zgârcit, câteodată prind filmul de dintele spoolului fix de prima perforație. În timp ce introduci capătul filmului în fanta spoolului, ai grijă să învârți cât mai puțin spoolul sau chiar deloc.

  3. Așează caseta filmului în locașul ei scoțând cât mai puțin film din casetă, adică trăgând cât mai puțin de film ca să ajungă de la spool la locașul pentru film. Întinde filmul cât mai bine.

  4. Cu o mână ține pe loc filmul și caseta ca să nu se miște, iar cu cealaltă tensionează filmul în casetă folosind pârghia de rewind (cea pe care o folosești când ți se termină filmul). Tensionează filmul încet și treptat, fără să tragi prea tare, ca să nu-ți scape capătul filmului din spool sau să rupi perforațiile filmului.

  5. Fără să dai drumul pârghiei de rewind, închide capacul din spate al aparatului.

  6. N-ai dat drumul la pârghia de rewind, da? Acum, apasă butonul declanșator. (Mai ții minte, la începutul poveștii ai armat aparatul.)

  7. Ținând în continuare tensionat filmul, adică ținând pe loc pârghia de armare (dar încet de tot, cât să nu se învârtă, așa... firav, nu ca un căpcăun), armează aparatul trăgând de pârghia de avansare a filmului. Pârghia de rewind ar trebui să se învârtă și ea (să nu o oprești!), iar asta înseamnă că filmul a fost prins bine de spool și tu ești un fotograf fericit și cu 2 lei în plus în buzunar.

Pare complicat la prima vedere, dar odată ce ai folosit metoda asta de câteva ori, te vei obișnui repede și, fără să-ți dai seama, nu vei mai folosi altă metodă.


Nota Bene: De pe orice film, din orice aparat pot scoate mereu liniștit 38 de cadre. Dar aș fi mincinos dacă aș spune că eventualele celelalte unu-două cadre în plus până la 39-40 ies expuse full, în totalitate. Primul și ultimul cadru sunt expuse parțial, cu lightleaks, demne de #firstframe, fiind expuse între 50 și 90% în funcție de cât de thicc este aparatul (de ex.: Olympus OM/Pentax M/Yashica FX3 vs. Minolta SRT/Praktica/Nikon/Zenit). În video-ul de mai jos, unde puteți vedea toți pașii, am folosit un Fujica ST605 care nu este nici prea-prea, nici foarte-foarte în dimensiuni, și de pe care am reușit să scot 40 de cadre.


Vizionare plăcută! (și știți voi, sharing is caring, așa că Like, Share & Subscribe.)

În cazul în care folosești metoda asta și nu vrei să riști o eventuală fotografie importantă pe prima poziție, folosește primul cadru pentru a-ți face un selfie de exemplu (:cough: :cough: concurs :cough: :cough:). Iar ca să fii sigur că în acest prim cadru (care va fi parțial expus și cu lightleaks) îți va fi prezentă fața și nu buricul, orientează caseta filmului spre ce NU vrei să iasă în poză. De exemplu: îți faci un selfie pe verticală (orientare portret), ai grijă ca spoolul să fie în sus (adică mâna dreaptă de obicei) - în dreptul feței, iar caseta filmului în jos (adică mâna stângă de obicei) - în dreptul buricului.

 

Dacă vă întrebați care este treaba cu cureaua aia mișto din video, vă informez că este cureaua de umăr Neptune din colecția Maritime, o colecție inspirată de curelele vechi Olympus din chingă, albastre, dungate și foarte faine. Ale mele sunt la fel de dungate, din chingă plus piele naturală, tăiate, cusute, lipite, vopsite și finisate cu mâinile alea din video.


Postări recente

Afișează-le pe toate

Comments


bottom of page